Берлускони не отстъпва

Италианският премиер е под натиск да докаже, че може да се справи с множеството социални и икономически проблеми на страната.

13.10.2011 | 18:04
Берлускони не отстъпва

Алтернатива на настоящото правителство няма, а едни предсрочни избори не биха решили проблемите на Италия, заяви днес в парламента премиерът на страната Силвио Берлускони, който трябва да получи вот на доверие, за да остане на власт.
 „На онези, които искат да отстъпим, отговарям със същия маниер – Никога – заяви италианският министър-председастел. - Особено в този момент. Няма да се преклоним пред това искане. Не само, защото искаме да запазим властта, но и защото убеждението ни е, че няма алтернатива на нашето правителство и че ранни избори не биха били решение на проблемите, които имаме“.
 В продължение на 15 минути Берлускони уверяваше депутатите, че неговото десноцентристко правителство е единно и че Италия остава твърдо решена да балансира бюджета си до 2013 година. Опозицията обаче не беше в залата, за да чуе думите на премиера. Според нея, Берлускони е трябвало да подаде оставка още във вторник, когато отчета на кабинета му за 2010 година беше отхвърлен от Долната камара на парламента.
Берлускони е под натиска както на президента Джорджо Наполитано, така и на управителя на Централната банка да докаже, че може да се справи с множеството социални и икономически проблеми на страната след като рейтинга й беше понижен последователно от три големи агенции през последния месец. В протест срещу утрешния вот демонстранти разпънаха протестен лагер пред италианската централна банка и заявиха, че ще останат там до утре. 
Правителството на Берлускони вече одобри план за икономии на стойност 60 млрд. евро. Изпълнението на редица важни икономически реформи, както и продажбата на държавни активи, обаче бяха отложени. Италианският публичен дълг, който се оценява на 120% от Брутния вътрешен продукт е най-големият след този на Гърция в цялата еврозона.
В центъра на Рим още от снощи демонстранти разположиха палатков лагер в протест срещу вота и цялостната икономическа политика на правителството.