Втори вот в Словакия за Европейския фонд

Социалдемократите в Словакия ще подкрепят Европейския фонд срещу предсрочни избори на 10 март 2012г.

13.10.2011 | 09:12
Втори вот в Словакия за Европейския фонд

 

 

Словакия ще одобри Европейския фонд за финансова стабилност, с което ще приключи процесът на ратификация в 17те страни от еврозоната. Партийните лидери в Братислава успяха да си осигурят подкрепата на депутатите на Роберто Фико за втория вот. Премиерът Ивета Радикова прие от своя страна, провеждането на предсрочни избори.

Компромисът бе постигнат срещу обещанието да бъдат насрочени нови парламентарни избори. Премиерът на Ивета Радикова не успя да прокара предложението на 11 октомври 2011г. без подкрепата на коалиционния си партньор – партията на Свободата и солидарността на Рихард Сулик. Вторият вот обаче има шанса да мине още преди края на седмицата с подкрепата на социалдемократите на Роберт Фико. По време на първото гласуване, Р. Фико обясни, че подкрепя ратификацията на Европейския фонд, но не и дясното правителство на Словакия, а Радикова бе предложила и вот на доверие за кабинета си.

Срещу предложената подкрепа Радикова прие на 10 март догодина да се проведат предсрочни избори.

Увеличението на Европейския фонд за страни в нужда е елемент от стратегията на общността за овладяване на дълговата криза. Пред ЕП в Брюксел президентът на ЕК Жозе Баросу призова отново за неговото одобрение, както за изплащането на шестия транш от заема за Гърция.