Берлускони поиска вот на довериe

Вероятността за предсрочни избори в Италия става все по-голяма

13.10.2011 | 08:48
Берлускони поиска вот на довериe

Силвио Берлускони реши да поиска вот на доверие, след като раздираната от вътрешни конфликти управляваща коалиция се провали, като не успя да прокара ключова разпоредба за бюджета. Премиерът на Италия нарече отсъствието на няколко души по време на гласуването „инцидент“, но според политически анализатори някои от членовете на коалицията, сред които и министърът на икономиката Джулио Тремонти, ясно демонстрират различията си със своите партньори. Премиерът на Италия ще се изправи пред народните представители днес. Самият вот вероятно ще се състои в петък, след парламентарен дебат. Берлускони трябва да подаде оставка, ако изгуби.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази загриженост за правителството. Той заговори за „остро напрежение и несигурност“ в дясноцентристката коалиция, а коментатори смятат, че има все по-голяма възможност да се стигне до предсрочни избори през пролетта. В необичайно прямо изявление Джорджо Наполитано попита Берлускони дали има необходимото единство, за да приеме спешните икономически мерки.

Анализатори обаче смятат, че правителството вероятно няма да падне веднага, но е под въпрос способността му да предприеме действия в условията на силен натиск върху икономиката. Лихвите по държавните облигации са изключително високи, което застрашава още повече и без това свръхзадлъжнялата Италия. Според политическия коментатор Масимо Франко страната може да изпадне в политическа криза всеки момент. Призивите на опозицията за оставка на Силвио Берлускони се засилиха. Освен това премиерът среща достатъчно неодобрение и от коалиционните си партньори заради начина му на управление, както и съдебните дела срещу него, които опетниха репутацията на Италия. Миналия месец правителството на Берлускони успя да прокара икономически мерки на стойност 60 млрд. евро само за няколко седмици. Изпълнението на редица важни икономически реформи, както и продажбата на държавни активи, бяха отложени.