Сенатът на САЩ подкрепи закона за валутните манипулации

Китай заплашва с търговска война, ако предлаганите промени бъдат одобрени и от Конгреса.

12.10.2011 | 10:04
Сенатът на САЩ подкрепи закона за валутните манипулации

С 63 срещу 35 гласа Сенатът на Съединените щати прие спорния проектозакон за валутните манипулации, който съвсем очевидно е насочен срещу контролирания от Пекин курс на китайския юан. Нормативният акт ще позволи на американското правителство да налага наказателни мита и такси върху вноса от страни, за които смята, че субсидират експорта си чрез съзнателна обезценка на собствената си валута. Китай вече предупреди, че приемането на подобен закон ще постави началото на "търговска война" и ще забави възстановяването на глобалната икономика.
Официалното становище на Министерството на външните работи в Пекин е, че той нарушава правилата на свободна търговия и няма да реши икономическите проблеми на Америка, а само ще влоши отношенията с Китай.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър обясни, че целта на текста е да не се допусне отделни страни да поддържат слаби валутите си в ущърб на американския износ.
 „Не вярвам това да е началото на търговска война – отбеляза Пол Шулте от CCB International Securities. - По–скоро е сигнал, че Съединените щати страдат от подценяването на юана. Смятам обаче, че сме много далеч от търговска война. Това е едно решение, а не окончателно одобрен закон“.

След одобрението на Сената спорният проектозакон трябва да бъде гласуван и от Конгреса, а там съдбата му е твърде неясна, смятат политическите наблюдатели. Президентът Барак Обама засега не е заел ясна позиция по въпроса, доскоро той подчертаваше, че предпочита проблемите с Китай да бъдат разрешавани чрез преговори.

Американският търговски дефицит с Китай миналата година достигна рекордните 273 млрд. долара.