Русия и Китай разширяват енергийното сътрудничество

Вл. Путин съобщи, че двете страни са навлезли във финалната фаза на преговорите по доставки на руски газ за Китай.

11.10.2011 | 19:19
Русия и Китай разширяват енергийното сътрудничество

 

Енергийната тема доминира първия ден от посещението на руския премиер Владимир Путин в Китай.  Двете страни засилват сътрудничеството и в областта на атомната енергия, както и в разработването на хидро проекти и алтернативни източници на енергия.

По време на преговорите в Пекин премиерите на Русия и Китай се споразумяха по цените на петролните доставки, съобщи премиерът Вън Дзябао. Двете страни досега  не успяваха да се договорят за цената на природния газ, поради което не подписваха и окончателното споразумение. По неофициални данни разминаването в цената е достигнала 100 долара, а Газпром и китайската CNPC подписаха основните условия на доставки на газ още през септември миналата година.

Двете страни създават и съвместен инвестиционен фонд с целеви капитал от 3-4 млрд. долара. Документът бе подписан в Пекин от Внешекономбанк, управляващата компания Руски фонд за преки инвестиции и Китайската инвестиционна корпорация. Фондът ще инвестира в проекти в Русия и страните от митническия съюз – Казахстан и Белорус.

Двудневната визита на руския премиер в Китай – първата след като преди месец съобщи, че ще се кандидатира за президентския пост, има за цел да разшири търговията с Китай до 200 млрд. долара през 2020 от 60 млрд. сега.