Словакия обсъжда разширяването на Европейския спасителен фонд

Премиерът Ивета Радикова обвърза гласуването с вот на доверие към правителството

11.10.2011 | 19:18
Словакия обсъжда разширяването на Европейския спасителен фонд

В парламента на Словакия се водят дебати по разширяването на Европейския спасителен фонд. Една коалиционна партия обяви, че ще гласува "въздържал се". След като Малта одобри увеличаването на средствата във Фонда в понеделник, Словакия остана последната страна от еврозоната, която трябва да ратифицира документа.

Премиерът на Словакия Ивета Радикова обвърза гласуването с вот на доверие към правителството.

Докато три от четирите партии в коалиционното правителство подкрепят увеличението на средствата във Фонда, четвъртата, либерална партия на Свободата и солидарността съобщи, че се въздържа.

Вотът на словашкия парламент на европейската програма за държавна помощ за еврото бе най-важното събитие в региона, което бе следено от анализаторите. Най-бедната страна в еврозоната остана последната, която да се произнесе, преди Фондът да заработи.

Вотът по Европейския фонд за финансова стабилност от 440 млрд. евро, с който трябва да се изкупят държавни ценни книжа и да се помогне на търговските банки в 17те страни от Еврозоната, стана жертва на вътрешнополитически борби в Словакия.

Управляващото десноцентристко правителство бе разделено в подкрепата си за спасителния фонд, а опозицията, която подкрепя държавната помощ за страните в нужда - решена да постави на изпитание единството на кабинета. Очаква се решението да отложи задействането на новия механизъм. Опозицията в Словакия е готова да го подкрепи само срещу промени в правителството, а повторението на вота може да отнеме време.