Белгийското правителство спасява Dexia

До сделката се стигна след като Франция, Белгия и Люксембург се договориха за спасителен план за финансовата институция.

10.10.2011 | 12:01
Белгийското правителство спасява  Dexia

Белгийското правителство обяви спасителен план за закъсалата финансово френско-белгийска банка Dexia. Държавата ще купи белгийския дял на банката срещу сумата от 4 милиарда евро.
До сделката се стигна след като Франция, Белгия и Люксембург се договориха за спасителен план за Dexia. Първите конкретни стъпки бяха направени от белгийска страна.
"Изпратихме оферта за закупуването на 100 % от акциите на Dexia - Белгия и борда на директорите на банката прие предложението,“ заяви белгийският финансов министър Дидие Рейндерс.
Гаранцията, която осигуряват Франция, Белгия и Люксембург за Dexia, възлиза на 90 милиарда евро. Тя е разпределена между трите държави, съответно около 60% се поемат от Белгия, малко над 36 от Франция и 3 на сто от Люксембург. Цената, която ще плати белгийската държава беше обявена от изпълняващия длъжността премиер Ив Льотерм.
 „Цената на придобиването на Dexia Белгия е 4 милиарда евро,“ отбеляза Ив Льотерм.
Това е втората спасителна акция за Dexia. През 2008 г. за спасяването на банката бяха дадени 150 милиарда евро.
Dexia се занимава предимно с търговски операции на дребно, има 6000 служители и депозити на стойност малко над 100 милиарда евро, разпределени между 4 милиона клиенти.