НАТО вижда края на мисията в Либия

Положителното развитие на събитията в Либия е необратимо, подчерта генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

07.10.2011 | 11:50
НАТО вижда края на мисията в Либия

НАТО обяви, че мисията в Либия е пред своя скорошен край. Това стана по време на двудневната среща на министрите на отбраната от Алианса, която се проведе в Брюксел. Министрите обещаха НАТО да остане обвързана с постигането на трайна сигурност в Афганистан дори и след изтеглянето на всички международни сили през 2014 г.
Кога точно Алиансът ще прекрати въздушните си бомбардировки над Либия, организацията ще определи според обстоятелствата. И по-точно дали все още има заплаха за цивилните граждани и дали новите управляващи в Либия са в състояние да осигурят сигурност за своя народ – заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
 „Ясно е, че краят наближава. Силите на Кадафи се бият за последния си пост – отбеляза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. - Заплахата срещу населението отшумява“.
Положителното развитие на събитията в Либия е необратимо. Решението за прекратяване на мисията на НАТО в Либия ще бъде взето в координация с ООН и властта в Триполи, стана още ясно по време срещата.
 „Има няколко основни неща в Либия, на които трябва да се обърне внимание – заяви на свой ред американският министър на отбраната Лион Панета.-  Първо – какво се случва в Сирт. Второ – способен ли е все още режимът на Кадафи да атакува цивилни. Трето – има ли изобщо Кадафи, каквато и да било способност да командва. И последно – каква е способността на опозиционните сили да оказват сигурност в страната“.
На предстоящата среща на НАТО в Бон през декември Алиансът ще покаже ясно, че няма да изостави нито Афганистан, нито региона, подчерта още американският министър на отбраната, като добави, че между министрите от НАТО има консенсус за дългосрочно партньорство с Афганистан.