Боб Дилън се размина с Нобеловата награда

За пръв път от 37 години призът за литература бе връчен на швед

06.10.2011 | 14:52
Боб Дилън се размина с Нобеловата награда

Поетът Томас Транстрьомер спечели тазгодишната Нобелова награда за литература, опровергавайки разпространилите се в последните дни слухове, че този път Шведската академия ще наруши каноните и ще даде приза на рок легендата Боб Дилън.

Транстрьомер, който наскоро навърши 80 години, е първият скандинавски автор, удостояван с наградата от 1974 година насам. Тогава лауреати станаха Ейвинд Йонсон и Хари Мартинсон – едно дълго оспорвано решение, защото и двамата бяха членове на академията, която връчва наградите. Нобеловият приз за литература върви с парично допълнение от 10 милиона крони (1.44 млн. щ. долара).

Според анонса на академията Томас Транстрьомер е избран, защото "чрез своите кондензирани, прозрачни образи ни дава един по-свеж достъп до реалността". Поезията на Транстрьомер, която силно се доближава до прозата, е пословично трудна за превеждане.

Съобщението, посрещнато с разбираем ентусиазъм в Стокхолм, разочарова милиони почитатели на знаменития поет и музикант Боб Дилън. В последните дни упорито се говореше, че авторът на Blowin' in the wind и Like a Rolling Stone може да спечели отличието, което никога не е давано на представител на попкултурата. Дори букмейкърските къщи коригираха коефициентите си за негов успех от 100-1 до 10-1.