Барозу: координирани действия в банковия сектор

Европейският банков надзор, от своя страна, съобщи, че проучва ситуацията около капитала на банкитe.

06.10.2011 | 12:44
Барозу: координирани действия в банковия сектор

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отново предложи координирани действия за рекапитализиране на банките в Европа.
„Предлагаме страните-членки на ЕС да проведат координирани действия за рекапитализация на банките и освобождаването на токсичните активи, които може да притежават“, заяви Барозу.
Барозу отново призова за координирани действия в банковия сектор поиска преди това капиталът на европейските банки да бъде подсилен, за да се намали несигурността на пазарите. Преди ден МВФ директно предложи да вложи между 100 и 200 млрд. евро в по-големите европейски банки, с цел стабилизиране на сектора.
Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния също призова ЕС да прибегне до рекапитализация в банковия сектор.
„Би трябвало да направим преоценка на активите, особено на суверенния дълг, за да насърчим сигурността на банките,“ заяви Алмуния.
Европейският банков надзор, от своя страна, съобщи, че проучва ситуацията около капитала на банките, като проверката засега не включва нова серия стрес-тестове. Съобщението бе направено в последния ден от двудневната среща в Лондон, посветена на банките.