Роснано пуска таблет

Руската държавна компания Роснано смята да започне масово производство на евтин таблет за ученици.

05.10.2011 | 08:43
Роснано пуска таблет

Архитектът на руските пазарни реформи Анатолий Чубайс, който оглавява технологичния конгломерат Роснано, показа на премиера Владимир Путин новото устройство. Компанията смята, че то може да конкурира iPad на Apple.

 

Анатолий Чубайс покана на премиера Путин новия руски таблет. Устройството струва около 420 долара. То е много по-достъпно от най-евтиния iPad. Освен това е по-леко и здраво, защотое направено без употребата на стъкло.

Анатолий Чубайс, президент на Роснано

Мога да ви кажа, че съм направил собствени проучвания. Има около 90 проекта. Близо 70 от  тях са сериозни и интересни, но 10 са наистина много любопитни. От тях 3 или 5 могат да променят цели сектори, а 1-2 могат да променят света.

Ако прогнозите на Чубайс се сбъднат, таблетът може да грабне 10% от пазара на електроника в света.

Руският президент Дмитрий Медведев е дал подкрепата си за разработката на продукта. През 2010 той прие в Москва губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер и група инвеститори и програмисти от Силиконовата долина.

Арнолд Шварценегер

Знам, че с руската технология и изключителния гений на иновациите, както и с помощта на калифорнийците, можем да направим чудо и да създадем бум в индустрията.

Няколко месеца след това, през януари тази година Роснано инвестира 700 млн. долара в калифорнийската компания Plastic Logic, която е създала това, което според нея е най-лекия и голям дисплей на света.

Стивън Глас, директор на Plastic Logic 

Това е работен дисплей. Ако се свържа с електрониката, мога да променя съдържанието веднага. Както виждате, много е тънък, много е лек, защото технологията, която използваме в четеца е съвсем лека. Този уред може да замени цялата колекция от учебници за една година.

Таблетът няма връзка с Интернет, защото има за цел да бъде повече устройство за четене, отколкото персонален компютър.

Стивън Глас, директор на Plastic Logic 

Ние сме заредили всички учебници, които ще се използват за годината и сме ги заключили. Улеснили сме учителя като сме му спестили неприятности като например изтрит от ученика учебник или задължението да прехвърли отново учебника на устройството. Не се позволява и добавянето на допълнително съдържание, което може да разсейва учениците.

Местният дистрибутор на Apple, Re:Store оценява пазара на таблети в Русия на около 500 000 на година. Пускането на новото устройство се планира за следващата година.