Dexia тревожи инвеститорите

Dexia стана поредната европейска банка, която преживява неприятности заради експозицията си в Гърция.

04.10.2011 | 12:14
Dexia тревожи инвеститорите

Спад от над 14 % регистрираха акциите на френско-белгийската банка Dexia в Брюксел на 4 октомври 2011 г., достигайки най-ниското си ниво от март 2009 г. Причината е притесненията от необходимост от втори спасителен пакет.
Административният съвет на компанията реши да преструктурира нестратегическите си активи и да потърси нови партньорства.
Dexia стана поредната европейска банка, която преживява неприятности заради експозицията си в Гърция. Белгийското правителство съобщи, че ще вземе незабавни мерки.
В същото време министърът на финансите на Белгия Дидие Рейндерс заяви по време на срещата на ЕКОФИН в Люксембург, че в момента има около 10 европейски банки, които са изправени пред реални трудности, но Dexia не е част от тях.
"Мога да гарантирам, че средствата на вложителите на Dexia и други банки са защитени от правителствата на Белгия и Франция до 100 000 евро на сметка – отбеляза  Рейндерс. - Всеки ден правителството прави това, което е нужно в подкрепа на банките, включително и Dexia“.
Dexia получи 6 млрд. евро спешна помощ от Белгия, Франция и другите основни акционери през 2008 г. и други 3,8 млрд. евро гръцки облигации в края на юни. Пазарната капитализация на банката е само 2,5 млрд. евро и основният й капитал не е в състояние да поеме силни удари.
От една страна, Белгия подчертава, че проблемите на банката са свързани с Гърция. От друга-  финансовият министър настоява да се помогне най-напред на Атина, за да се решат и останалите проблеми.
Да успокои клиентите на банката и инвеститорите се опита и финансовият министър на Люксембург Люк Фриден. Неговите думи бяха, че "няма нужда да се тревожим за служителите, нито за вложителите. Ние следим ситуацията отблизо заедно с нашите акционери.“