Италия ще деблокира 7 млрд. евро на Либия

Либийци ще се готвят в Италия за Олимпиадата.

30.09.2011 | 20:19
Италия ще деблокира 7 млрд. евро на Либия

Италия ще деблокира около 7 млрд. евро в либийски сметки. Решението за това бе съобщено по време на визитата на външния министър на Италия Франко Фратини в Триполи на 30 септември.

Замразени те сметки са средства на Централната банка, Либийския инвестиционен фонд, Външнотърговската банка на Либия и Либийско-африканския инвестионен фонд.

Министърът на външните работи на Италия Франко Фратини обеща през следващите дни да изпрати делегация от италиански банкови експерти в Либия, които да помагат на Централната банка в Триполи с техническа помощ.

Става дума за това как точно да се деблокират средствата, както решихме по молба на нашите либийски приятели, - заяви Ф. Фратини, който заяви, че Италия ще мобилизира всяка сума, необходима за спешни проекти.

Деблокирането на средствата бе приветствано от временното правителство в Триполи, които е затруднено да покрива разходите си.

И.д. министър-председател на Либия Махмуд Джибрил обеща временното правителство да продължи да работи в подготовка на изборите и членовете на Националния преходен съвет да не бъдат кандидати за политически постове.

Италия, която бе най-близкият партньор на Либия сред Западните страни, ще предложи и своите спортни съоръжения на спортистите от африканската страна, за да могат да тренират за Олимпиадата през 2012г.

Либийските части, лоялни на преходното правителство превзеха летището на Сирт, родния град на Кадафи. Силите на опозицията напредват през частично разрушения терминал.

Местонахождението на Кадафи остава неизвестно. Синът му, Саади е в Нигер, чийто министър-председател обеща да го екстрадира веднага, щом бъде издадена заповед за това. Министър-председателят на Нигер, Бриги Рафини заяви в Париж, че Саади е в ръцете на правителството в столицата Ниамей.