16 смъртни случая от заразени пъпеши в САЩ

Американските здравни власти очакват нови смъртни случаи от плъзналата от заразени пъпеши листериоза, съобщава агенция Reuters.

29.09.2011 | 19:19
16 смъртни случая от заразени пъпеши в САЩ

Опасното заболяване, което се причинява от бактерията листерия (Listeria monocytogenes), до момента е отнело 16 живота и е засегнало още 72-ма души в 18 различни щати. Това го прави най-тежкия случай на хранително отравяне в страната от над десетилетие.

Заболяването е причинено от сорт пъпеши, отглеждани във фермата Дженсън в щата Колорадо. Според представител на американския Център за контрол на заболяванията опасните плодове не са изнасяни зад граница. В някои големи български супермаркети се продават пъпеши от този сорт, но внос от Африка и Югоизточна Азия, установи проверка на Bulgaria On Air.

На здравните власти в САЩ вероятно ще се наложи да изтеглят от пазара между 1.5 и 4.5 милиона пъпеша, за да предотвратят разпространението на болестта. Задачата им се усложнява от факта, че инкубационният период на листериозата е доста дълъг – понякога над един месец.

Това е първият документиран случай на разпространение на листерия чрез пъпеши. Най-често бактерията се среща в месо и в непастьоризирани мляко и сирене.

Листерията обикновено засяга само възрастните, бременните и като цяло хората с отслабена имунна система. Симптомите включват треска и остри мускулни болки, както и стомашни разстройства.

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЛИСТЕРИОЗА

Измивайте внимателно и с топла вода суровите плодове и зеленчуци. Избягвайте продукти, съдържащи непастьоризирано мляко. Гответе добре месото, а суровото месо съхранявате внимателно опаковано, така че да няма контакт с другите продукти в хладилника.