Бундестагът одобри увеличаване на фонда за стабилност на ЕС

Очаква се мярката да бъде одобрена и в горната камара на парламента, където ще бъде подложена на гласуване в петък.

29.09.2011 | 17:02
Бундестагът одобри увеличаване на фонда за стабилност на ЕС

Германският Бундестаг одобри увеличаването на средствата за Европейския фонд за финансова стабилност, чиято цел е да предотврати крахът на еврото. Вотът се смяташе за най-големият тест за канцлера Ангела Меркел, откакто дойде на власт преди шест години. Разширяването на фонда означава, че Германия, като най-голяма икономика в еврозоната, вече ще трябва да гарантира заеми до 211 млрд. евро.
523 депутата от 620-членния Бундестаг одобриха законопроекта. 85 гласуваха против, а трима се въздържаха. 9 депутати не присъстваха в залата. Вотът в Бундестага се отнася за увеличаването на заемодателния капацитет на фонда за финансова стабилност, а също така и за предоставянето на нови правомощия, като купуването на правителствени облигации на задлъжнели държави или отдаване на заеми както на правителства, така и на банки с ниска капитализация.
„Европа зависи от силата на германската икономика – заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. - Това е така, защо солидарността на Германия е очевидна, но ние трябва да водим такава финансова и икономическа политика, която ще ни позволи да продължим да бъдем стожер на стабилността и двигател на растежа в Европа“.
Голяма част от обикновените германци негодуват от допълнителното обвързване на страната им с помощи за затруднените членки на еврозоната, като Гърция. Въпреки това, германският финансов министър Волфганг Шойбле е уверен, че страната ще получи следващият транш от спасителния заем в най –скоро време.
„Мисията на МВФ, Европейската централна банка и ЕС ще възобнови работа днес,“информира финансовият министър Шойбле.
Проверяващите трябва да установят дали са изпълнени условията за плащане на следващата част от заема, едва след което ще бъде реализирано и самото плащане. Вероятно това решение ще бъде взето на 13 октомври от финансовите министри на еврозоната.
След гласуването в Бундестага, разширяването на Европейския фонд трябва да бъде одобрено и от горната камара на германския парламент в петък. За да влезе в сила, фондът трябва да бъде ратифициран от всички 17 членки на еврозоната. Досега „за“ са гласували 10 страни. Като най-голямата икономика в Европа, ангажиментът на Германия към Европейския фонд за финансова стабилност ще нарасне от 123 млрд. до 211 млрд. евро. На Меркел обаче тепърва й предстои борба за прокарване на още две важни решения - отпускането на втори спасителен заем за Гърция и създаването на постоянен спасителен фонд в еврозоната - така нареченият Европейски механизъм за стабилност, който трябва да замести настоящия фонд през 2013 г.