Протестиращи блокираха финансовото министерство в Гърция

Целта им е да бъде попречено на финансовия министър Евангелос Венизелос да се срещне проверяващите представители от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

29.09.2011 | 14:11
Протестиращи блокираха финансовото министерство в Гърция

Около 200 служители на гръцкото министерство на финансите окупираха от сутринта входа на сградата. Целта им е да попречат на членовете на мисията на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд да влязат се срещнат с  финансовия министър Евангелос Венизелос. Представители на международните финансови институции пристигат в гръцката столица с цел нови преговори с правителството.
Протестиращите скандираха: "Вземете си помощта и си вървете".
В същото време други протестиращи са блокирали и входовете на министерствата на вътрешните работи, правосъдието, труда, здравеопазването и земеделието, съобщиха от полицията.
По думите на синдикалния представител Илиас Илиопулос повечето министерства са окупирани. Друг представител на синдикатите - Янис Аркадис, подчерта, че протестиращите настояват планът за реформи да бъде прекратен, а Тройката да си тръгне от Гърция. „Те подкрепят мерките, които ни карат към бедността – както служителите от държавния сектор, така и тези в частния,“ отбеляза Аркадис.
Демонстрантите обявиха, че ще продължат с протестите си и през следващите два дни – докато представителите на Тройката се намират в страната.