Русия се отказва от АК-47

Няма да има нови поръчки за автомати Калашников. Русия инвестира $600 млрд. до 2020 г. за оборудване на армията с нови оръжия –автомати, ракети, подводници и самолети.

29.09.2011 | 12:13
Русия се отказва от АК-47

Руските военни спряха да купуват автомати Калашников, съобщи началникът на Генерални щаб Николай Макаров. До края на годината няма да има повече заявки. В скоро време се очаква армията да се освободи от старите запаси стрелково оръжие и очаква приемането на въоръжение на нов образец. Но изборът няма да е лек, още повече, че в рамките на модернизацията се предвижда частни оръжейни фирми да се включат в новите търгове.
Базиран на стария АК-47, новият модел АК-74 беше използван от Съветската армия във войната в Афганистан, при която загуби 15 000 души.
Автоматът по проект на Михаил Калашников все още се използва в Русия и много други страни от бившия Източен блок.
През 2009 на 91-годишния конструктор бе присъдено званието Герой на РФ за създаването на най-смъртоносното оръжие в света по брой на жертвите. Тогава Дмитрий Медведев нарече автомата национална марка.
През 2007 г. Михаил Калашников заяви, че простите неща се правят хиляди пъти по-трудно от сложните. По думите на Калашников военните имат нужда от надеждно оръжие.
Русия е вторият по големина износител на оръжие, със силно влияние на пазарите на бившите страни от Варшавския договор. Производството обаче намалява, поради липса на финансиране, корупция и небрежност. Сега големите оръжейни заводи като Ижмаш  се готвят за представи ново поколение оръжия.