Филипините и Япония се обединиха срещу природните бедствия

Изправени пред териториални спорове с Китай, Япония и Филипините се договориха да засилят морското си сътрудничество.

28.09.2011 | 17:25
Филипините и Япония се обединиха срещу природните бедствия

Филипините и Япония засилват сътрудничеството си за борба с природните стихии. И двете страни преживяха опустошителни бедствия тази година. Япония все още се възстановява от земетресението и последвалото цунами от 11 март, а Филипините оценяват последствията от преминаващия тайфун Несат. Той вече връхлетя северната част на страната като отне живота на 18 души и нанесе щети на земеделието и инфраструктурата. Сега Несат се движи над Южнокитайско море към северната част на Виетнам. Много хора загубиха домовете си, стихията нанесе сериозни щети на земеделските площи и инфраструктурата.
Изправени пред териториални спорове с Китай, Япония и Филипините се договориха да засилят морското си сътрудничество. При посещението на филипинския президент Бениньо Акино в Императорския дворец лидерите се съгласиха, че е в интерес на международната общност е да се осигури мир и стабилност в Южнокитайско море.
Двете страни се споразумяха също за укрепване на сътрудничеството за справяне с природни бедствия – ключов въпрос след преживените от тях смъртоносни стихии.
Освен че отне човешки животи и остави десетки хора в неизвестност, стихията принуди близо 53 хил. души да напуснат домовете си. Първоначалните оценки на щетите достигнаха 2.3 млн. долара, от които 374 хиляди за пострадалия земеделски сектор.