Френската левица взе мнозинство в Сената

Консервативното правителство на президента Никола Саркози загуби своето мнозинство в Горната камара на парламента.

26.09.2011 | 10:46
Френската левица взе мнозинство в Сената

Френската левица спечели историческа победа, като за първи път от над 50 години насам взе мнозинство в Сената.
Консервативното правителство на президента Никола Саркози загуби своето мнозинство в Горната камара на парламента. Това се случва само седем месеца преди президентските избори в страната.
Изборите бяха за 170 от 348 места в Горната камара на френския парламент, а на левицата й бяха необходими 23 допълнителни места, за да постигне мнозинство. Това се случва за първи път от 1958 г. насам в традиционно доминирания от десницата Сенат.
"Мисля, че сега, наистина можем да кажем, че републиката ще бъде в състояние да ходи на своите два крака. Това ще позволи да придвижим законопроекти, които бяха блокирани тук от дълго време насам,“ заяви лидерът на френските социалисти Мартин Обри.
Победата на левицата в Сената няма да попречи на дясното правителство на президента Саркози да продължи с провежданата политика, като залага на подкрепата на своето мнозинство в Долната камара на парламента, която по конституция е с далеч по-големи правомощия от Сената. Въпреки това, загубата на контрола в Сената е тежък удар за Саркози, който се очаква през ноември да обяви своята кандидатура за втори президентски мандат.