Венизелос обеща реформи на фона на масови протести

Разгневени протестиращи се изправиха срещу полицията пред сградата на парламента в гръцката столица.

26.09.2011 | 09:00
Венизелос обеща реформи на фона на масови протести

За пореден път през последните няколко дни гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че Атина ще продължи с реформите за бюджетни съкращения и е готова да заплати за това всяка политическа цена. Неговите думи дойдоха на фона на нови масови протести и сблъсъци в Гърция.

Разгневени протестиращи се изправиха срещу полицията пред сградата на парламента в гръцката столица. Демонстрантите излязоха по улиците на Атина, за да я заявят несъгласието си срещу новите данъци, обявени наскоро от правителството, като част от допълнителните мерки за икономии. Пакета за съкращаване на разходите беше приет в парламента, за да гарантира получаването на поредния транш от спасителна помощ за Гърция на стойност 8 милиарда евро. Сумата е жизненоважна за страната, за да може да изплаща своите кредити и да могат държавните служители да получат заплати.

Напрежението в центъра на Атина ескалира, след като демонстрантите започнаха да замерят с камъни и бутилки силите на реда, които отговориха със сълзотворен газ. 2000 души скандираха „Ние няма да плащаме“.

Новите антикризисни мерки включват съкращаване на заплатите и пенсиите, увеличаване на данъците, и освобождаване на работници по договори, сключени след 2010 г.

Синдикатите вече обявиха нова 24-часова стачка в страната през октомври. Представителите на МВФ и ЕС се очаква в най- скоро време да посеят Гърция, за да оценят напредъка за правителството по антикризисната програма.