Туристите заобикалят Мексико заради наркокартелите

Туризмът в Мексико се бори за по-добър имидж.

23.09.2011 | 12:48
Туристите заобикалят Мексико заради наркокартелите

На фона на все по-кървавата война на наркокартелите в Мексико се откри второто издание на  Международния панаир на туризма на Северна и Южна Америка. От 22 до 25 септември професионалисти от цял свят търсят тихи местенца и спокойни плажове, заедно с местните власти, които знаят, че туристите трябва да се върнат. В противен случай 7,5 млн. души остават без работа.
Проблемите със сигурността предизвикаха отлив на туристи от Мексико. Чужденците се притесняват, че насилието ще се разпространи и по плажовете и колониалните градчета, а местните власти се опасяват от краха на важната за страната индустрия.
Мексико е дестинация  №1 за американските туристи, които оставят милиони долари всяко лято. Китай е пазар, който мексиканските туристически специалисти много искат да привлекат. За повечето китайци обаче, безопасността е най-важното и при най-малкия признак на съмнение, те променят маршрута си.
Нарковойната се приближи към прочутите плажове на Акапулко, на брега на Тихия океан и принуди туристическите агенции да потърсят нови дестинации като Канкун, Ривиера Мая и плажовете на Оасака, Хуатулко и Пуерто Ескондидо. За пренасочването на туристическия поток обаче са необходимите повече средства за реклама.
9% от БВП на Мексико се осигурява от приходите от туризъм. В същото време през 2006 г. Жертиви на нарковойната станаха над 42 000 души.