Годишна среща на МВФ и Световната банка

Възстановяване, реформа, ребалансиране. Това са ключовите думи на годишната среща на МВФ и Световната банка.

23.09.2011 | 12:26
Годишна среща на МВФ и Световната банка

 

Европейската дългова криза бе във фокуса на вниманието, но разговорите по време на срещата бяха насочени и към дълговете на развитите страни.

Генералният директор на МВФ Кристин Лагард се опита да обедини различните рецепти на Европа и САЩ срещу кризата като подкрепи плана на президента Барак Обама за насърчаване на заетостта, но поздрави и усилията за намаляване на дефицита, като подчерта, че европейската дългова криза е епицентъра на кризата.

Развитите икономики имат нужда от фискална консолидация и това трябва да стане веднага, - заяви директорът на МВФ Кристин Лагард. - Също така бързата консолидация може да бъде вредна за потенциалния ръст, който виждаме. И така – какви са възможностите? Това не е дилема, а въпрос на време, въпрос на доверие, - завърши К. Лагард.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова европейци, японци и американци да действат заедно срещу проблемите, защото "светът е в зоната на висока опасност".

През 2008 много хора казаха, че не виждат проблеми, но сега световните лидери сега нямат такова извинение, заяви Р. Зелик. - Времето на голяма опасност иска смели хора. Смятам, че двуцифрена рецесия в големите световни икономики не може да се очаква, макар че увереността ми в това твърдение се подкопава от лошите новини, добави Зелик.

По отношение на ЕЦБ, МВФ смята, че тя трябва да продължи да осигурява силно, надеждно финансиране за банките от еврозоната.