Лагард отново поиска финансова консолидация

Управляващият директор на МВФ подчерта, че Гърция няма как да въври по пътя на некоординирания фалит.

23.09.2011 | 12:17
Лагард отново поиска финансова консолидация

Гърция преди всичко е член на еврозоната, а държавите от съюз са се ангажирали да оказват подкрепа на слабите страни. В  същото време изпълнението на гръцката програма за справяне с кризата ще бъде подложена на много изпитания, заяви директорът на Международния валутен фонд, цитирана от френските медии.
При започване на срещата на МВФ и Световната банка Кристин Лагард направи опит да обедини подходите на Европа и Америка за справяне с кризата.
По думите й “развитите икономики имат нужда от фискална консолидация, коато трябва да стане веднага. От друга страна, бързата консолидация може да бъде вредна за потенциалния ръст, който виждаме. И така – какви са възможностите? Това не е дилема, а въпрос на време, въпрос на доверие,” подчерта Лагард.
На свой ред президентът на Световната банка Робърт Зелик призова европейци, азиатци и американци да действат заедно срещу проблемите.
“Светът е в зона на опасност – подчерта Зелик. -  През 2008 г. много хора казаха, че не виждат проблеми. Световните лидери сега нямат такова извинение. Времето на голяма опасност иска смели хора. Смятам, че двуцифрена рецесия в големите световни икономики не може да се очаква, но въпреки това опасността остава.”