Нови протести очакват Гърция

Причината е в планираните нови съкращения на разходите.

22.09.2011 | 13:43
Нови протести очакват Гърция

Гръцкото правителство въвежда по-строги мерки за намаляване на разходите, след като не успя да убеди кредиторите си, че изпълнява условията, за да получи нов транш от одобрения преди година заем на стойност 110 млрд. евро.

Два дни след разговорите с представители на МВФ, ЕЦБ и ЕС, кабинетът Папандреу се събра за заседание, за да обсъди нови мерки по съкращаване на разходите. Правителствената среща продължи над 6 часа. В резултат бяха взети решения за намаляване на пенсиите с една пета и орязване на заплатите на над 300 хил. държавни служители.

По думите на гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос опасността е била подценена.

“Опасността не е в намаляване на доходите, нито в намаляване на пенсиите, или стойността на имотите. Опасността не е в потенциалния срив на имотите и в блокиране на производството,” заяви Венизелос пред медиите.

Позицията на гръцкото правителство е, че договореният пакет от мерки ще убеди ЕС, МВФ и ЕЦБ да преведат поредния транш от одобрения преди година заем в размер на 8 млрд. евро.

Гръцките граждани отново протестираха пред новите мерки за икономии като обградиха парламента. В демонстрациите участваха служители от обществения сектор, пенсионери, членове на комунистическата партия и строителни работници. Двата най-големи синдиката съобщиха, че подготвят две 24-часови стачки през октомври.