Румъния осъди блокирането на страната за Шенген

Румънският парламент прие декларация, с която осъжда обявеното от някои страни отхвърляне на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

21.09.2011 | 17:59
Румъния осъди блокирането на страната за Шенген

Финландия се присъедини към Холандия и стана втората държава, която открито се обяви против влизането на България и Румъния в зоната без граничен контрол.
След като Холандия заплаши да наложи вето за приемането на България и Румъния в Шенген, последваха ответни реакции. Румъния обвини Холандия, че външната политика на страната е повлияна от възгледите на крайно дясната популистка „Партия на свободата“.
През немско издание държавният секретар Мариан Тутилеску е заявил, че решението не е експертно, а политическо. Тутилеску изразява учудване от липсата на мотивация на холандската позиция.
България също претендира, че е изпълнила на 100 % критериите за влизане в Шенген и очаква от срещата на вътрешните министри на ЕС след ден положително решение.
Междувременно обаче, Холандия получи подкрепата на Финландия. Днес стана ясно, че Хелзинки също ще се обяви против влизането на България и Румъния в Шенген. Очаква се, Дания и Швеция да направят същото на срещата, планирана за четвъртък. Медиите коментират, че и други държави могат да спуснат бариери преди влизането на София и Букурещ в зоната без граничен контрол.
Австрийският вестник Куриер пише, че Германия и Франция отхвърлят предложението на полското председателство на ЕС. А то е двуетапно приемане на българи и румънци в Шенген, отваряне на въздушните и морските граници от 1 октомври и цялостно премахване на граничния контрол, но най-рано през юли 2012 година.

Румънският парламент прие декларация, с която осъжда обявеното от някои страни отхвърляне на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, защото представлява нарушаване на правата на румънските граждани в Европейския съюз.