Навлизането на BNP Paribas в Южна Африка ще се забави

Финансовата криза в Европа прави банката непривлекателна.

21.09.2011 | 14:18
Навлизането на BNP Paribas в Южна Африка ще се забави

BNP Paribas кандидатства за лиценз за дейност на пазара в Южна Африка. Процедурата обаче ще бъде забавена от властите в южноафриканската държава поради кредитните затруднения на Стария континент.
Още през февруари най-голямата френска банка BNP Paribas започна преговори с банковия регулатор в Южна Африка за получаване на лиценз да оперира на територията на страната. Условието за получаване на разрешение е кредитната институция да предостави 33 млн. долара капитал или 10% от рисково претеглените си активи. Но според управителя на южноафриканския регулатор Майкъл Блекбиърд в условията на финансова криза и затруднена платежоспособност в еврозоната, те ще бъдат още по-внимателни спрямо банките, които допускат до пазара на страната. Припомняме, че кредитната агенция Standard & Poor’s понижи рейтинга на Италия преди ден ( на 19 септември), а акциите на банките са сред най-зле представящите се на пазара през последните месеци поради голямата им експозиция към гръцкия дълг.  Блекбиърд каза, че BNP Paribas не е единствената чужда банка, която проявява интерес към пазара на Южна Америка. Той обаче отказа да назове имената на останалите институции за да запази конфиденциалността на процедурата. 
Прогнозите, че ръста на африканските държави ще надмине този на много от развитите страни и факта, че населението на континента надминава 1 милиард  души, правят пазара много привлекателен. Банките все по-често се борят за пазарен дял и печалба в региона.