Взривът в Анкара вероятно е атентат

Трима са ранени тежко от бомбата край училище в квартал Къзълай, няма пострадали ученици.

20.09.2011 | 14:33
Взривът в Анкара вероятно е атентат

Петнайсет души са ранени, трима от тях – тежко, след експлозията на предполагаема кола-бомба край училище в турската столица Анкара. Първоначално нямаше информация какво е предизвикало взрива в квартал Къзълай, но по-късно вицепремиерът Бюлент Арънч потвърди, че има информация за поставена бомба.
В първите часове след взрива никой не бе поел отговорност за предполагаемия атентат. Кметът на района Бюлент Танък разкри пред телевизия NTV, че очевидец е забелязал някой да хвърля горящ флакон газ към автомобилите от близката сграда. "Раследването е в ход. Ако показанията са верни, този флакон може да е предизвикал експлозията на автомобилна газова уредба", каза Танък.
Поне трима от ранените са в тежко състояние и с откъснати крайници, съобщава агенция Reuters. Пострадалите са получили първа помощ в двора на училището, след което са откарани в болница. Сред ранените няма ученици.
Ако съмненията за умишлен взрив се потвърдят, подозренията падат върху три групи – кюрдски сепаратисти, крайно леви екстремисти и войнстващи ислямисти. И трите са използвали коли-бомби в близкото минало.