Хакерски атаки срещу две японски компании

Mitsubishi Heavy и IHI работят в областта на отбраната. Министерството на отбраната опроверга съобщенията за откраднати данни за военни технологии.

20.09.2011 | 09:48
Хакерски атаки срещу две японски компании

Кибератаките срещу най-големия военен контрактор Mitsubishi Heavy са станали през август. Вирус е проникнал в сървърите й. Mitsubishi Heavy, която произвежда по лиценз американските бомбардировачи F-15 и ракетните системи Patriot.

Атакувани са и сайтове на правителството, съобщи агенция Kyodo.

Министърът на отбраната Ясуо Ичикава съобщи, че няма изтичане на важна информация, а след това и главният секретар на правителството излезе със същото изявление.

Разследване, направено от компания за компютърна сигурност разкри, че са били направени 14 връзки със сайтове в чужбина, сред които 20 сървъра в Китай, Хонг Конг, САЩ и Индия, съобщава вестник Йомиюри.

Mitsubishi Heavy очаква щетите от пробива да са ограничени. Акциите на производителя на тежко машиностроене, който участва и в разработването на американския балистичен щит паднаха по време на търговията във вторник.

По-късно и IHI Corp съобщи, че компанията е станала жертва на подобна атака. IHI произвежда части за военната авиация и ядрени подводници.