Полша започва добив на шистов газ от 2014 г.

Полският премиер Доналд Туск обяви, че от 2014 г. в страната започва експлоатацията на находища от шистов газ

18.09.2011 | 13:55
Полша започва добив на шистов газ от 2014 г.

Той направи съобщението Лубоцин, северната част на Полша, едно от местата, където ще се извлича шистов газ. Находището в Лубоцин се смята за едно от най-значителните в Европа.

Туск е уверен, че Полша ще може да постигне "газова независимост" към 2035 г. След години на зависимост от нашия голям съсед (Русия) днес можем да кажем, че моето поколение ще доживее момента, когато ще постигнем самостоятелност по отношение на газа и вече ние ще поставяме условията, посочи той. Премиерът подчерта, че са дадени гаранции, че прокопаването на кладенци и експлоатацията на находищата няма да създадат опасности за околната среда.

Полша мечтае да стане енергиен център благодарение на огромните запаси от шистов газ, оценени от експертите на 5300 милиарда куб.метра, което ще покрие нуждите й за три столетия.

Други страни се отнасят сдържано към експлоатацията на находища на шистов газ. Франция, например, отхвърли добива на този неконвенционален газ заради опасностите за околната среда. Френското национално събрание прие законопроект, забраняващ спорния метод на хидравличното фрактуриране или фракинг при търсенето и експлоатацията на находища на шистов газ.

Европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер се обяви за европеизиране на стандартите. Той заяви, че през пролетта на страните членки на ЕС ще бъдат раздадени предложения за общи норми за опазване на околната среда, за да могат да издават разрешителни за експлоатация при ясни условия. /АФП