Ердоган призова за мир в Либия

Турският министър-председател пристигна в Либия, ден след като Великобритания и Франция обещаха още помощ на страната.

17.09.2011 | 09:08
Ердоган призова за мир в Либия

Турският премиер Реджеп Ердоган призова силите, които все още се бият в Либия да сложат оръжие и да се обединят в името на бъдещото не страната. Турският премиер пристигна в либийската столица Триполи, за да заяви подкрепата на страната си към Националния преходен съвет. Ердоган заяви, че Либия е на либийците и не бива да се допуска да се повтори ситуацията с Ирак.
 „Обръщам се към хората, които все още се бият в Сирт и Сабха и към всички мои братя тук: Елате и се обединете с Триполи и Бенгази. Нека не се пролива повече кръв – заяви министър-председателят на Турция Реджеп Ердоган.
На Площада на мъчениците Ердоган бе посрещнат като герой, когато се присъедини към председателя на Националния преходен съвет Мустафа Абдулджалил.
 „Изборите ще се проведат възможно най-скоро – заяви Абдулджалил. - В проекта на новата конституция е заложен максимален период от 8 месеца за организиране на изборите. Те могат да се проведат и преди тази дата, ако либийският народ се обедини и бъде готов“.
Турският премиер отправи предупреждение и към режима в Сирия като даде за пример съдбата на Кадафи. „Тези, които нападат народа си с танкове и артилерия няма да останат на власт,” бяха думите на Ердоган.
Турският премиер пристигна в Либия, водейки със себе си голяма бизнес делегация. Министърът на енергетиката Танер Йълдъз настоя държавната компания за добив на нефт и газ TRAO да поднови производството веднага, щом бъде възстановен реда в страната. Турските компании се надяват африканската страна да спази подписаните договори и плащанията по тях, след като сметките бъдат деблокирани.