Бум на микроблоговете в Китай

Държавните органи дори обмислят да наложат още по-суров контрол в интернет, за да спрат потока от критики срещу политическата система.

16.09.2011 | 11:39
Бум на микроблоговете в Китай

Китайската младеж е все по-силно пристрастена към микроблоговете. Сайтовете обаче се превръщат в нарастваща заплаха за управляващите, чиито апарат за цензура трябва да следи около 200 милиона потребители. В поредица от статии, публикувани в държаните медии, се отправят предупреждения как микроблоговте са опасно място, където се подклажда народното недоволство и могат да се организират бунтове като тези в Кайро и Лондон.
Въпреки силната цензура, която държавата оказва върху интернет съдържанието, налагането на пълен контрол е трудно реализуемо и ще предизвика силно обществено недоволство.
Потребители на микроблоговете споделят, че публикуването на информация в интернет е неразделна част от живота им.
Популярни социални мрежи като Facebook, Twitter и YouTube вече са блокирани в Китай. Микроблоговете пък се следят внимателно и се изтрива всичко, което може да се стори подозрително на цензурите.
Силата на микроблоговте да обединяват обществено мнение беше нагледно демонстрирана след катастрофата на високоскоростния влак в източната част на страната пред месец, когато загинаха 40 души. Тогава  срещу държавата и чиновниците се изсипаха гневни съобщения в интернет пространството.