Левицата спечели изборите в Дания

Лидерът на социалдемократите предложи необичаен план за съживяване на икономиката, като всеки датчанин работи 12 минути повече на ден.

16.09.2011 | 11:28
Левицата спечели изборите в Дания

Лявоцентристка коалиция спечели парламентарните избори в Дания, след като почти едно десетилетие беше в опозиция. С победата, лидерът на социалдемократите Хеле Торнинг-Шмит може да стане първата жена премиер в историята на страната.
Лявоцентристкия блок си осигури 89 места  срещу 86 за десницата в 179-членния датски парламент. Малко след като след като бяха обявени изборните резултати лидерът на либерално-консервативния алианс Ларс Льоке Расмусен, призна победата на своя политически опонент.
Хеле Тонинг Шмит спечели вота на избирателите с платформа за управлението на страната, която включва данъчни повишения и увеличаване на публичните разходи. Лидерът на социалдемократите предложи необичаен план за съживяване на икономиката, като всеки датчанин работи 12 минути повече на ден. Обещава и по-строги закони по отношение на имиграцията.
След като претърпя поражение – след десетгодишно управление, лидерът на либерално-консервативния алианс Ларс Льоке Расмусен поздрави Шмит за победата с думите: „Тази вечер аз ви давам ключовете от кабинета на премиера. И скъпа Хеле, пазете ги внимателно, защото ви ги давам само назаем. Дания преживява най-големия икономически спад от Втората световна война насам. Кризата превърна бюджетния излишък в дефицит, който се очаква да скочи до 4,6 процента през следващата година“.
На свой ред Хеле Тонинг Шмит обвини досегашните управляващи, че не правят достатъчно, за да стимулират икономическия растеж и позволяват неконтролиран растеж на дефицита. Въпреки, че Дания е член на ЕС, страната не пожела да въведе единната европейска валута.