Възстановяването на икономиката – основа на изборите в Дания

Различни социологически прогнози дават предимство на левицата в рамките на 2-6 %.

15.09.2011 | 15:04
Възстановяването на икономиката – основа на изборите в Дания

Възстановяването на икономиката на Дания доминира предизборната кампания на провеждащите се днес парламентарни избори. Съперниците предлагат пакет от стимули за икономиката на стойност 2 млрд. долара, както и осигуряване на балансиран бюджет до 2020 г.
Според различни изследвания датската нация е най-щастливата в света. При провеждащите се днес избори водещата нагласа на датчаните е да изразят недоволството си политиката на правителството, сочат последните социологически данни. Така вероятността от прекратяване на десетгодишното дясноцентристко управление на страната е голяма.
Лидерът на социалдемократите Хеле Торнинг-Шмит отива на изборите с голяма мисия – да смени премиера Ларс Льоке Расмусен, чиято либерално-консервативна коалиция показва признаци на умора в края на цяло десетилетие на власт.

 „По принцип тази кампания беше за промяната – отбеляза лидерът на социалдемократите Хеле Торнинг-Шмит. - Имаме едно дясно правителство, което е заседнало в политическа парализа от десет години. Те не могат да се освободят от монопола на Датската народна партия, що се отнася до взимане на решения и най-сериозното от всичко е, че за съжаление отчитат слаб растеж и под очкаваните инвестиции в бъдещето“.

Различни социологически прогнози дават предимство на левицата в рамките на 2  - 6 %. Управляващите обаче не губят надежда.
 „Давам си сметка, че ние сме в управлението от десет години и поради тази причина някои хора просто искат да видят нови хора, нови лица в управлението – отбеляза премиерът Расмусен. - Но когато дойде време за крайно решение, когато хората се замислят - да аз съм оптимистично настроен“.

Логично след най- свирепата криза в Дания след Втората световна война фокусът на предизборната кампания беше върху икономическото възстановяване. И двамата основни съперници предлагат пакет от стимули на стойност около 2 млрд. долара, както и осигуряване на балансиран бюджет до 2020 г. Расмусен призовава за отмяна на програмата за по-ранно пенсиониране, което според него Дания трудно може да си позволи в момента. И среща възражения.
Ние твърдим, че тези мерки, ще ни вкарат в погрешен път – смята лидерът на социалдемократите Хеле Торнинг-Шмит. - Ние твърдим, че трябва да се мисли за бъдещето и да бъде създаден устойчив и отговорен растеж“.
Расмусен предупреждава, че правителство, ръководено от социалдемократите, ще повиши разходите на всяко четиричленно домакинство в Дания с 5000 долара на година под формата на по-високи данъци.
" Трябва да предприемем активни стъпки за осигуряване на стабилна икономика, без данъчни увеличения, без да отслабваме конкурентоспособността ни – коментира Расмусен. - Именно заради тези неща се провеждат избори. Който и да спечели обаче ще има нелеката задача да състави коалиция“.

Според анализатори вляво от центъра ще бъде доста трудна задача заради напрежението и разногласията между партиите. Торнинг-Шмит вероятно ще бъде силно зависима от гласовете на лидера на социал-либералите Маргрете Вестагер, която не споделя вижданията на социалдемократите по някои точки от икономическата политика като пенсионната реформа. Социолозите вещаят и друга изненада на вота. Националистическа Народна партия, традиционно трета сила в страната, да постигне най-лошите резултатите от нейното създаване досега. Просто защото от началото на кризата, икономическа ситуация измести като най-важна тема популистката анти-имиграционна политика.