Италиански кметове стачкуват

Организираният протест е първият по рода си.

15.09.2011 | 14:27
Италиански кметове стачкуват

За пръв път в историята на Италия, в страната се провежда стачка на кметовете. Протестът е насочен срещу икономическата реформа на правителството, която в вчера беше одобрена от парламента.
Стачката е организирана от Националната асоциация на общините поради несъгласие с новия план за икономии за излизане от кризата в размер на 54 млрд. евро. След като правителството на Берлускони оцеля във вота на доверие, Долната камара на парламента одобри и антикризисната политика на кабинета. Малко след гласуването улиците на Рим се превърнаха в сцена на протестни действия и сблъсъци между полиция и демонстранти.
За разлика от най-крайно настроените демонстранти, протестът на кметовете ще бъде по-скоро символичен. Те ще предадат временно пълномощията си на съответните префекти. Стачката обаче няма да се отрази на гражданите, като по всяко време ще има дежурни на своите постове. В протеста участват повече от 8,000 общини, които смятат, че оказват нищожно влияние за националния дълг и внасят годишно в държавната хазна близо 3 милиарда евро.