Мандатът на КФОР в Косово изтича

Косовско-сръбската граница се охранява от силите на КФОР, чийто мандат изтича в петък. През юли на границата избухнаха безредици.

15.09.2011 | 13:31
Мандатът на КФОР в Косово изтича

В село Лепошавич, северно Косово, сърбите очакват да видят дали силите на КФОР ще помогнат на косовските власти да отворят митнически и полицейски постове на пътя.
В сряда пропускателният режим все още бе свободен за конвоите на КФОР, въпреки че един булдозер и цистерна с вода бяха паркирани през пътя.
Сърбия предупреди Запада в четвъртък, че има опасност от избухване на насилие, ако се осъществи планът за създаване на полицейски и митнически пункт на административната граница между Косово и Сърбия.
Прищина иска да изпрати на границата свои полицаи и митничари, но малцинственото сръбско население в северно Косово се противопостави. През юли бе изгорена граничната бариера и се наложи намесата на военните от НАТО.
Споразумението, с което КФОР пази границите на Косово, изтича на 16 септември. Косовските власти настояват за ново удължаване на мисията, която да се изпълнява съвместно със силите на ЕС.
Месеци преди парламентарните избори през 2012 г., Белград е под европейски натиск да регулира отношенията си с Прищина, ако иска да реализира напредък в преговорите за членство.
Над 80 държави са признали независимостта на Косово от Сърбия след 2008 г. 90 % от население в страната е с албански произход.