Гърция – неделима част от еврозоната

Около това становище се обединиха лидерите на Гърция, Франция и Германия.

15.09.2011 | 10:10
Гърция – неделима част от еврозоната

Гърция е неделима част от еврозоната, а гръцкото правителство ще постигне финансовите цели поставени пред страната. Около това оптимистично становище се обединиха лидерите на Гърция, Франция и Германия, които проведоха извънредна видеоконференнта връзка в сряда вечерта.
Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел изразиха увереност, че бъдещето на Гърция е свързано с еврозоната. От своя страна, гръцкият премиер Георгиос Папандреу за пореден увери лидерите на еврозоната, че страната му изпълнява всички поети задължения за преодоляване на кризата.
Видео-конферентният разговор беше проведен на фона на опасенията, че Гърция се движи към обявяване на неплатежоспособност . Хипотезата, че страната може да напусне еврозонат лансирани в общественото пространство през последните няколко дни се отрази негативно на пазарите не само в еврозоната, но и в целия свят.
Целта на тристранния разговор с участието на Саркози, Меркел и Папандреу имаше за цел да успокои и да даде категоричен отговор за позицията на страните от еврозоната спрямо Гърция. След конферентната връзка говорителят на гръцкото правителство Елиас Мосиалос заяви, че въпреки  активно разпространяваните негативни слухове през последните няколко дни, „всички участници в разговорите подчертаха, че Гърция е неразделна част от еврозоната."
Тристранният разговор между Меркел, Саркози и Папандреу беше проведен преди предстоящата неформална среща на министрите на финансите от еврозоната в края на седмицата в Полша.