Фискална и енергийна реформи чакат Япония

В първата си публична реч Нода многократно призова опозиционните партии, бюрократите и частният сектор да се обединят.

13.09.2011 | 17:13
Фискална и енергийна реформи чакат Япония

Новият японски премиер Йошихико Нода обеща данъчни и фискални реформи и предупреди , че японската индустрия е застрашена от спад.
В първата си реч пред парламента Нода обяви, че до лятото на 2012 година държавата ще изготви новата си дългосрочна енергийна политика, като преосмисли изцяло стратегията си след ядрената катастрофа във Фукушима.

Японският премиер Йошихико Нода потвърди ангажимента си за ограничаване на публичния дълг и предупреди, че  данъци ще трябва да се увеличат. В първата си публична реч Нода многократно призова опозиционните партии, бюрократите и частният сектор да се обединят.

 „Нека се обединим, да заложим на нашите силни страни, за да преодолеем това историческо бедствие и да допринесем за възраждането на Япония,“ призова Йошихико Нода.

54-годишният бивш финансов министър стана премиер шест месеца след опустошителното земетресение и цунами от 11 март, при които загинаха или безследно изчезнаха над 20 хил. души.

Правителството все още се справя с последствията от пострадалата ядрена централа Фукушима, а Нода се нуждае от помощта на опозицията в разделения парламент, за да осигури финансирането за най-сериозните възстановителни работи в Япония след края на Втората световна война.

Очаква се следващия месец правителството да представи законопроект за финансиране, което вероятно ще надхвърли 10 трлн. йени или 130 млрд. долара.

„След спешната необходимост от реконструкция и съвземане от бедствието се нарежда другият топ приоритет на правителството – възстановяването на японската икономика,“ подчерта Нода.

Той обяви още, че до лятото на 2012 г.  държавата ще изготви новата си дългосрочна енергийна политика, като преосмисли изцяло стратегията си след ядрената катастрофа във Фукушима.