Обама и Меркел за кризата в еврозоната

Призовават за обща фискална политика на Европейския съюз.

13.09.2011 | 17:07
Обама и Меркел за кризата в еврозоната

Американският президент Барак Обама предупреди, че световната икономика ще остане слаба, докато кризата в еврозоната продължава. За да бъде преодоляна, страните от общия монетарен съюз трябва да координират фискалните си политики, подчерта Обама.
В същото време, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че еврозоната трябва да остане непокътната, защото ако Гърция напусне групата, други страни също може да я последват.
Европейците имат обща валута, но не и обща икономическа политика. Това предизвика голямо затруднение в еврозоната, подчерта Барак Обама в интервю от Белия дом. Упрекът му е отправен най-вече към големите европейски страни - Германия и Франция, от които според него зависи намирането на общо решение. Именно те трябва да съчетаят валутната интеграция с по-ефективен набор от координирани фискални политики. Обама подчерта, че САЩ работят с европейските държави за стабилизиране на ситуацията.
Световната икономика обаче ще остане слаба, докато кризата в еврозоната продължава, категоричен е американският президент. Упреците му към европейците са предизвикани от тревогата му за икономиката на собствената му страна, коментираха анализатори.
В същото време, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че еврозоната трябва да остане непокътната, защото ако Гърция напусне групата, други страни също може да я последват. Големите опасения на германците са, че ако Гърция изпадне във фалит и се наложи финансова подкрепа, то германската икономика ще бъде обхваната от криза не само в своята външна търговия, но и във финансовата сфера.