Въоръжени бежанци от Либия в Нигер

ООН предупреждава за риск от дестабилизация.

13.09.2011 | 12:15
Въоръжени бежанци от Либия в Нигер

Нигер е изправен пред опасността от дестабилизация от хилядите бежанци. Някои от тях се прибират в родната си страна, след като са воювали в Либия.
Министър-председателят на Нигер, Бриджи Рафини заяви пред дипломати, че конфликтът в Либия може да има „вредни“ последици за неговата страна.
Южният съсед на Либия – Нигер, се нуждае от спешна помощ заради прилива на бежанци през границата. Правителството поиска подкрепа от международната общност, за да се справи с хуманитарните проблеми и сигурността.
Ръководителят на мисията на ООН в Нигер предупреди за новия поток бежанци.
Модибо Траоре от мисията на ООН в Нигер казва, че хората се връщат по родните си места, но и там няма да намерят добри условия за живот.
“Някои семейства да принудени да продават имущество, за да изпратят пари на децата си в Либия да напуснат страната - разказва Траоре. - Ситуацията е много тежка“.
Над 150 000 души са напуснали Либия и са влезли в северната част на Нигер през пустинята. Хиляди африканци от страните на юг от екватора дълги години са работили в петролната индустрия на Джамахирията, която е в застой от началото на военните действия през март 2011 г.
Либийската криза задълбочи и политическите проблеми в Нигер, особено след пристигането на четири конвоя с висши членове на режима на Кадафи, сред които и синът на либийския лидер Саади.