Лагард призова за смело стимулиране на икономиката

Директорът на Международния валутен фонд приветства и оповестения от американския президент Барак Обама план за насърчаване на заетостта на стойност $447 млрд.

09.09.2011 | 14:55
Лагард призова за смело стимулиране на икономиката

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова за нетрадиционен подход в икономиката. Развитите страни трябва да действат смело, за да стимулират и съживят растежа. Изявлението й дойде малко преди откриването на финансовата среща на върха на Г-7 в Марсилия. Лагард приветства и оповестения от американския президент Барак Обама план на стойност 447 млрд. долара за насърчаване на заетостта.
В Лондон директорът на МВФ отбеляза, че сега е времето, когато развитите страни трябва да действат смело, за да съживят своите икономики.
 „Политиците трябва да бъдат готови, ако е необходимо, да предприемат повече действия за подпомагане на възстановяването, включително и чрез неконвенционални мерки – заяви Лагард в реч пред британската неправителствена организация Чатъм Хауз в присъствието на британския министър на финансите Джордж Осбърн.
По думите на директора на МВФ световната икономика се намира във фаза, пълна с опасности. 
За напредналите икономики, няма съмнение, че фискалната устойчивост трябва да бъде възстановена чрез надеждни планове за консолидация, но също така знаем - и аз вече го казах - че ако това се случва твърде бързо, ще навреди на възстановяването и ще влоши работните перспективи. Така че, предизвикателството е да бъде постигнат баланс и най-подходящо темпо за това,“ заяви още Лагард. Тя приветства оповестения от американския президент Барак Обама план за насърчаване на заетостта на стойност 447 млрд. долара:
„И разбира се, ние приветстваме снощните предложенията на президента Обама за подкрепа на растежа и създаване на работни места в кратки срокове. Но, само по себе си, това не би било задоволително. Както президентът на САЩ подчерта - за Съединените щати остава от съществено значение да изяснят средносрочния си план за публичния дълг и ние с нетърпение очакваме плана за консолидация, който той ще съобщи в следващите дни“.
Банките трябва да са готови да вземат повече мерки в подкрепа на растежа, включително да използват неконвенционални средства, подчерта още Лагард. От своя страна, британският финансов министър Джордж Осбърн заяви, че Великобритания ще продължи да се придържа към плана за намаляване на бюджетния дефицит.