Бум на френския пазар на имоти

Централната банка на Франция неотдавна предупреди, че всеки евентуален срив на пазара може да застраши финансовата стабилност на страната.

09.09.2011 | 14:02
Бум на френския пазар на имоти

Тревогата от европейската дългова криза нанесе тежък удар върху пазара на имоти в много развити страни. Във Франция отчитат обратната тенденция – агентите на недвижими имоти съобщават, че има бум в търсенето.
Инес Фонтено продава имоти в Париж и с радост съобщава за оживеното търсене на имоти в страната.
 „Имаме клиенти от различни страни – отбелязва Фонтено. - Разбира се, имаме клиенти и от Бразилия, където хората направиха големи пари и решиха да инвестират в Париж. Имаме и клиенти от Индия, Близкия Изток, а също и  французи, чийто интерес към покупката на недвижими имоти се възвръща.“
Цената на имотите в Париж се е повишила с 8,7% за първото тримесечие на 2011 г. спрямо края на миналата година. Това е най-голямото увеличение спрямо всички останали големи икономики в света.
 „Убеден съм, че хората продължават да се интересуват от имоти и ще продължат да купуват, наред с покупките на злато и силни валути –коментира  Людовик Еи-Десю, експерт недвижими имоти. - За съжаление, те няма да има много възможности. В момента цените в центъра на града се разминават напълно със стойността на продукта“.
Централната банка на Франция неотдавна предупреди, че всеки евентуален срив на пазара може да застраши финансовата стабилност на страната. Централният трезор призна обаче и че високите цени тревожат икономиката и карат цялото население, освен свръх богатите, да търсят нови жилища.