$447 млрд. за заетостта в САЩ

Барак Обама поиска от Конгреса нови стимули.

09.09.2011 | 09:14
$447 млрд. за заетостта в САЩ

14 месеца преди президентските избори в Америка, Барак Обама покани Конгреса да приеме план за насърчаване на заетостта за 447 млрд. долара. Той предложи средствата да се използват за инфраструктура, субсидии за местната власт и намаляване на данъка върху доходите на работници и малки филми.
Предложените нови стимули за икономиката са фиксирани до края на годината.

Сред тях 105 млрд. долара за модернизация на училища, строеж и рехабилитация на транспортни проекти. Само за спасяване на 280 000 учители от уволнение са предвидени 25 млрд. долара.
В обръщение към двете камари на парламента Обама представи новия си план за борба с безработицата, който предвижда и данъчни облекчения за работодатели, наели ветерани от войната. Президентът поиска Конгресът да намали данъците върху доходи над 106 хиляди долара, и които се поделят поравно между работници и работодатели - като намали от 4,2% на 3,1” делът, плащат от служителя.

„Целта на Закона за заетостта в САЩ е проста: да върнем хората обратно на работа и да предоставим още средства за тези, които работят – заяви Обама. - Това ще създаде нови работни места за строители, учители, ветерани и трайно безработни. Ще осигури данъчни облекчения за компаниите, които наемат нови служители и ще намали данъците върху доходите наполовина за всеки работещ американец и малка фирма“.

6 пъти по време на 32-минутната си реч Барак Обама призова Конгреса да приеме предложението „веднага”.
Обама обясни, че програмата ще се покрие от икономиите за 2 трилиона долара, , които той смята да предложи на 19 септември - чрез съкращения в разходите като например за медицински грижи.