Saab поиска защита от кредиторите

Swedish Automobile обяви в края на август загуба от 201,5 млн. евро за първото тримесечие на 2011 г.

07.09.2011 | 13:00
Saab поиска защита от кредиторите

Swedish Automobile /бившият Spyker/, собственик на Saab, обяви в комюнике фалита на компанията. Автопроизводителят е под защита на Закона за фалита.
Имайки предвид ограничените в момента финансови ресурси, доброволната реорганизация ще генерира по-добри условия за използване на възможностите по по-ефикасен начин, става ясно от официалното съобщение на компанията.
Swedish Automobile обяви в края на август загуба от 201,5 млн. евро за първото тримесечие на 2011 г., спрямо 21.9 млн. евро за съответния период на 2010 г. Загубите са свързани с лошите резултати на Saab, чието производство от април 2010 г. е редуцирано и като дори се стига до отказ за доставки, докато не бъде осъществено плащане на фактурите.
За последните шест месеца Saab подписа договори с китайските дистрибутори Pang Da и Youngman и преговаря по договор за продажба на лизинг на недвижимото си имущество, за да покрие задълженията си.
Приходите от продажби се оказаха недостатъчни, за да позволят възстановяване на производството в завода в Тролхатан  в югозападна Швеция.
Кметът на Тролхатан  Пол Акерлунд очаква трудности за икономиката на града. В него автомобилите са основната индустрия, от която зависят много други производства.
Шведският автопроизводител спря производството през юни след 64 години работа.
Компанията бе продадена от General Motors през 2010 г.