Муамар Кадафи е забелязан в южната част на Либия

Предполага се, че полковникът се е насочил към Чад.

07.09.2011 | 09:49
Муамар Кадафи е забелязан в южната част на Либия

Муамар Кадафи вероятно се е насочил към Чад през Нигер. Полковникът е бил забелязан в южната част на Либия, заявиха представители на Преходния национален съвет. Нигер опроверга информацията, че в страната е влязъл конвой от стотици машини с поддръжници на полковника. В същото време говорителят на либийския лидер Муса Ибрахим потвърди, че Кадафи се намира в Либия.
Според висши представители на  Преходния национален съвет Кадафи е бил забелязан до намиращия се на границата с Алжир град Гат – на 300 км от Нигер, предаде Reuters.
По информация на телевизия Ал Джазира, двама армейски генерали от ръководството на Кадафи са били арестувани.
В същото време, министърът на външните работи на Нигер Абду Лабо опроверга информацията, че във вторник в страната е влязъл конвой от стотици машини с поддръжници на полковника. Според министъра, Кадафи не е в Нигер.
Говорителят на либийския лидер Муса Ибрахим пък потвърди, че полковникът се намира в родината си, в безопасност и добро здраве.
Съпругата на Муамар Кадафи, двама от синовете му и дъщеря му вече напуснаха Либия и се намират в Алжир.
Резиденцията на Кадафи край столицата беше превзета в края на август, а Триполи падна на 5 септември.
Гражданската война в Либия продължава от средата на февруари. През този период редица страни, сред които и България, признаха Преходния национален съвет за единствената легитимна власт в страната.