Италианският Сенат обсъжда антикризисни мерки

Сред предлаганите промени основните са повишаване на ДДС на 21%; въвеждане на допълнителен данък в размер на 3% за получаващите годишен доход над 500 000 евро.

07.09.2011 | 09:25
Италианският Сенат обсъжда антикризисни мерки

Италианското правителство отново внесе промени в  мерките за преодоляване на финансовата криза. Сенатът започна дебат по спорните мерките, въпреки силното обществено недоволство.  Във вторник стотици хиляди италианци излязоха на общонационална стачка срещу предвижданите промени.
Сред предлаганите промени основните са повишаване на ДДС на 21%; въвеждане на допълнителен данък в размер на 3% за получаващите годишен доход над 500 000 евро. Предвижда се и повишаване на пенсионната възраст за жените в частния сектор от 60 на 65 години.
Въпреки че ЕС одобрява предложените от италианското правителство мерки за съкращаване бюджетния дефицит, най-големият профсъюз в страната заплаши с масови стачки и започна да изпълнява заканата си.
Очакванията на експертите са, че предложеният план ще предизвиква напрежение в десноцентристкото коалиционно правителство на Италия.
В средата на август управляващите одобриха пакет от мерки за допълнително съкращаване на държавните разходи на стойност 45 млрд. евро. Чрез тях, до две години италианският бюджет трябва да влезе в норма. Бюджетният дефицит на Италия възлиза на  3,8 %. Целта е догодина той да стане малко над 1.5 %, а през 2013 г. да бъде сведен до нула.