Китайци купуват земя в Исландия

Азиатският инвеститор е готов да плати близо 9 млн. долара за ферма с площ 300 кв. км.

03.09.2011 | 07:55
Китайци купуват земя в Исландия

Китайската компания  Zhong Kun Group появи интерес към имот в Исландия. Намеренията предизвикаха подозрения в страната, въпреки спешната нужда от инвестиции.
Инвеститорът е готов да плати близо 9 млн. долара за ферма с площ 300 кв. км.
Китайският бизнесмен Хуанг Нубо смята да построи луксозен хотел и да развива екотуризъм. Проектът предизвика съмнения, че Китай се опитва да стъпи на стратегическия за европейската защита остров.
Министърът на вътрешните работи на Исландия Огмундур Йохансон обясни, че поканата е била отправена към всякакви инвеститори, без оглед на националността.
„Китайски граждани проявяват голям интерес да купуват имоти  не само в Исландия, но и в други страни - обяснява Йохансон. - В този случай обаче е важен мащабът. Става дума за терен с площ от 300 кв. км., което не е малка площ и естествено, ние внимателно проучваме случая. Проверката няма никакво отношение към националността на купувача“.
Правата на собственост обаче, включват и природните богатства, което е причина за съмнения у мнозина за реализацията на покупката.
Представителят на китайския фонд в лицето на Халдор Йохансон представи на властите проектодоговор, в който се предлага всички права върху водите в имота да се предоставят на държавата, а част от него ще стане национален парк, който ще свърже националните паркове от север и от юг и ще създаде най-големият резерват в Европа.
Анализаторите смятат, че проблемът със сигурността не бива да се пренебрегва, поради стратегическото разположение на островната държава в Атлантическия океан, между Европа и Америка и близостта й до Арктика, където много държави се конкурират в претенциите си за ресурсите на Северния полюс.
Президентът на Zhong Kun Group, Хуанг Нубо заяви, че не е знаел, че територията е стратегическия обект на НАТО и намерението за инвестиции не означава, че е изпратен от китайското правителство.
Исландия преживя тежък икономически срив през 2008 г. и отчаяно се нуждае от чужди инвестиции.  Ако сделката бъде одобрена, това ще бъде най-голямата китайска инвестиция в страната.
Миналата година Хуанг Нубо бе класиран от списание Forbes на 161 място по богатство в Китай.