Wall Street затвори със силно понижение

Лошите данни дойдоха в навечерието на дългоочакваната реч за безработицата на Барак Обама.

03.09.2011 | 07:48
Wall Street затвори със силно понижение

Wall Street претърпя най-голямата загуба за последните две седмици, след като инвеститорите не успяха да се спасят от лошите новини.

Най- голямо влияние върху лошите данни оказаха данните за безработицата за август. Американската икономика не е разкрила нови работни места и безработицата продължава да е над 9,1% от трудоспособното население.

„Има 2 млн. строителни работници, които бяха уволнени заради кризата – отбелязва Тони Кресченти, специалист маркетинг и портфолио мениджър в PIMCO. – Те не могат да се върнат на работата, заради проблеми на пазара на имоти. Още известно време няма да има нови строителни проекти, затова вероятно ще има специални програми за интегриране на тези специалисти“.

Лошите данни дойдоха в навечерието на дългоочакваната реч за безработицата на Барак Обама.

Намеса на регулаторите предлага Робърт Джонсън, анализатор в Morningstar.

„Отправна точка за подобряване на данните за заетостта според мен е да се направи нещо за пазара на имоти - казва Р. Джонсън. - Има много дребни неща, които регулаторите биха могли да предприемат. Оценките например са голям проблем“.

Пазарът на труда не е единствената грижа на Америка. Американските регулатори се насочиха към големите кредитори на Bank of America, JP Morgan и Citigroup. Федералната ипотечна агенция съди банките, като ги обвинява в продажба на инвестиции, подкрепени от лоши ипотечни кредити – проблемите, които доведоха до финансовата криза. Тези дела ще натрупат милиарди долари съдебни разходи.