Представители на 60 държави обсъдиха ситуацията в Либия (видео)

Експертите са на мнение, че енергийните, строителните и телекомуникационните компании ще бъдат сред първите в надпреварата за либийския бизнес.

01.09.2011 | 17:32
Представители на 60 държави обсъдиха ситуацията в Либия (видео)

Световните лидери се събраха в Париж на конференцията "Приятели на Либия", за да обсъждат бъдещето на северноафриканската страна. Домакини на срещата са френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън.

Основната тема на форума безспорно са бизнес интересите. Икономическите и политически промени със сигурност ще засегнат петролния сектор. 
Либийската бунтовническа власт вече обеща награди за тези, които заемат ключова роля в подкрепянето на действията срещу Муамар Кадафи. Тези държави се надяват да получат лъвския пай, когато стане въпрос за това, кои фирми ще възстановяват страната.

Експертите са на мнение, че енергийните, строителните и телекомуникационните компании ще бъдат сред първите в надпреварата за Либия.

Сред държавите участници на форума ще бъдат и Русия и Китай, които не подкрепиха военната намеса в Либия, но които имат бизнес интереси в страната и сключени петролни договори с режима в Джамахирията, още от преди началото на революцията. И никак не е случайно, че непосредствено преди срещата за Либия, Москва призна новата власт.

"Русия никога не е оправдавала действията на либийския режим – заяви на форума руският външен министър Сергей Лавров. - Още през май президентът Медведев решително заяви, че Кадафи трябва да бъде свален от поста. Въпреки това, начинът по които страните от НАТО и някои други правителства се отнесоха към резолюцията за Либия беше в несъответствие с принципите на закона“.

Конференцията ще представлява първата голяма международна платформа, на която се ще изяви бунтовническата власт. В същото време Муамар Кадафи обаче  е на свобода, а неговият син Сейф ал Ислам отново призова неговите поддръжници да се бият до смърт.