AT&T няма право да изкупи T-Mobile

САЩ спря сделка за 39 млрд. долара в телекомуникационния сектор.

01.09.2011 | 08:21
AT&T няма право да изкупи T-Mobile

Американското Министерство на правосъдието блокира опита на AT&T да придобие T-Mobile, заради съмнения в нелоялна конкуренция.
AT&T ще обжалва решението пред съда. На един по- ранен етап компанията обеща да отвори нови 5000 работни места в Съединените щати, ако сделката бъде одобрена.
Вторият по големина телефонен оператор AT&T се опита да се пребори с нежеланието на органите за защита на конкуренцията да позволят изкупуването на конкурентната T-Mobile за 39 млрд. долара.
Министерството на правосъдието на САЩ реши, че така ще намалее конкуренцията в сектора на безжичните телекомуникации и ще доведе до понижение на качеството на услугите за милиони потребители.
Сливането на двата пазарни гиганта, AT&T и филиала на германската Deutsche Telecom - T-Mobile, би дало на американската компания достъп до 39% от сектора.
Самата T-Mobile също бе разочарована от решението на американските власти и обяви пред АФП, че остава готова за бъдещи преговори.
Обявена още през март, сделката бе оспорвана от част от американската политическа класа заради ефекта й върху заетостта и избора на потребителите.