Бум на инвестиции във вятърни паркове в Бразилия

Вятърната енергия все още се бори за подкрепата на правителството спрямо традиционно по-евтината енергия от изкопаеми горива.

01.09.2011 | 08:12
Бум на инвестиции във вятърни паркове в Бразилия

Енергийните нужди на Бразилия предизвикват нова златна треска. Инвеститорите бързат да строят вятърни паркове. Brazil Windpower 2011 г. предоставя възможности за увеличаване на производството на електроенергия в най-голямата страна в Южна Америка.
Маурицио Толмаским, директор на Енергийно проучване-Бразилия смята, че с развитието на новия източник на енергия се появява новата индустриална структура: нови служители, нова технология и нови възможности за Бразилия.
В момента Бразилия произвежда по 1 400 мегаватчаса вятърна енергия, но тя остава едва 1% от общия капацитет. Въпреки това анализаторите очакват ръст до 4,2% на вятърната енергия през следващите 3 години.
Вятърната енергия все още се бори за подкрепата на правителството спрямо традиционно по-евтината енергия от изкопаеми горива. През август Бразилия проведе търгове за 39% от общия капацитет, отделен за енергия от вятъра.
Правителствената група за проучване EPE очаква общото потребление на Бразилия да се увеличи с 60% в периода 2010-2020 г., в отговор на високия ръст на икономиката и развитието на средната класа в страната.
ABEeolica очаква инвестициите във ветропаркове до края на 2013 г. да достигнат 25 млрд. реала /$15 млрд./